La Aldea
Concurso internacional de diseño y construcción para crear una estructura móvil temporal
International design-build competition to create a temporary mobile structure
Malmo, Suecia.
2016

Proyecto /// Project: adjkm + Nancy Nowacek
Equipo /// Team: Alejandro Méndez, Daniel Otero, Khristian Ceballos, Mawarí Núñez, Nancy Nowacek, Luisana Villegas, Silvia Caradonna, Aaron Pineda y Ainara Ricchiutti.
Organizadores /// Organizers: Van Alen Institute.
Fase /// Phase: Concurso Internacional.

Leaving one’s home to start life across the world, can be isolating and uncertain. Integrating into a new culture—and welcoming new members to one’s established culture—can often involve misunderstanding and negative stereotypes. Creating a common space for long-standing inhabitants and new settlers to come together offers an opportunity to find common ground and shared experiences between cultures that may often seem far apart.

Our project idea is based in the idea of a mountain village: a place that requires effort to reach, but offers unending hospitality. It is a place that rewards the struggle of the journey, and brings comfort and relaxation to all who stop there. This topography structures activities that complement and reinforce employment services, and form a place where social and cultural opportunities can accompany training for work. Multiple configurations of these units allow for both informal and formal social engagement, where new arrivals and longstanding citizens can learn about one another.

The staircase performs conceptual, spatial, and functional modes. It offers an imaginary of ascent—aspiring towards a new life and society of rich diversity—as well as a new perspective on the immediate environment. The modular format allows for infinite combinations of spatial formations and thus, a spectrum of forums for interaction. Benches and tables—mobile, versatile—are easily stored within the staircase structure itself. They adapt quickly and easily to the needs of the moment: shaping external interview and conversation places, improvised outdoor classrooms, etc.

The village blurs formal and informal experiences, as well as social and cultural boundaries. It’s modular flexibility and dual-functioning interior and exterior allow for simultaneous multiple uses and forms of contact between new arrivals and current inhabitants. The staircase and its components model and enable the aspirations and ever-changing landscape of building a multicultural society.